Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ


Μια τυχαία συνάντηση με έναν παλιό αναρχικό φίλο και εκδότη, που ήμασταν μαζί  στους  Οικολόγους –Εναλλακτικούς,  μου θύμισε τα βιβλία, που διάβαζα στα φοιτητικά μου χρόνια.
Ανάμεσα σε αυτά και ο Πιότρ Κροπότκιν, αναρχικός  με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση για την εποχή του και με τον τίτλο ευγένειας  του πρίγκιπα.

Ξαναδιαβάζοντας την «Αναρχική Οργάνωση της Κοινωνίας» δεν μπορείς παρά να αισθανθείς πολύ άνετα ως  πράσινος , από την παρουσίαση του αιτήματος , ότι η κοινωνία μπορεί και πρέπει  να οργανωθεί σε τοπικές κοινωνίες –«κοινότη-τες»  τις αναφέρει ο Κροπότκιν.

Τοπικές κοινωνίες :αίτημα  του οικολογικού κινήματος ,που συνδυάζει τον έλεγχο της περιβαλλοντικής ισορροπίας και την ανάπτυξη της δημοκρατίας της βάσης .

Βέβαια δεν είναι απαραίτητα αίτημα των «οικολόγων» της πράσινης ανάπτυξης, οι οποίοι απλά στοχεύουν στο να βάλουν πράσινο φόντο σε ένα σύστημα ,που καταρρέει.

Σίγουρα οι απόψεις του Κροπότκιν είναι απόψεις για την εποχή του. Αυτό να λέγεται, γιατί όσα υποστηρίζει για την βιομηχανία και τις μεταφορές , τα υποστη-ρίζει σε σχέση με την κλίμακα της εποχής του. Μακρινή σχέση έχουν με τα υπερ-μεγέθη του σήμερα.

Σημασία όμως έχει η αναφορά ,πως τις  κοινότητες του ο Κροπότκιν, δεν τις θεωρεί σαν οπισθοδρόμηση, δηλαδή σαν μια επιστροφή στο παρελθόν, μιας απλής ,πρωτόγονης οργάνωσης .

 Αντίθετα τις θεωρεί σαν μια εξέλιξη προς ένα νέο μέλλον, που χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα, συμβατή με τις ανακαλύψεις της κάθε εποχής (σκεφτείτε το διαδίκτυο σήμερα). Μπορεί να είναι μια καινούργια , σύγχρονη 
οργάνωση της κοινωνίας . 
Σίγουρα πιο ζωντανή από το σήμερα , με κέντρα το Βερολίνο, την Νέα Υόρκη, την Μόσχα και γύρω τους έναν απέραντο ανθρώπινο χυλό.

Εντύπωση βέβαια μου έκανε πως αναφορά στον Κροπότκιν διάβασα πρόσφατα και στο βιβλίο ενός κοινωνιολόγου ,life style περσόνας ,που έχει γνωστός για τις γαστρονομικές του συμβουλές.

Μήπως ανατρέχουμε πολλοί πια, σε "ακραίες" απόψεις; 
Ο σημερινός κόσμος τελικά, εμπνέει εμπιστοσύνη όλο και λιγότερο.

Χαραλαμπάκης Γιάννης     


1 σχόλιο:

  1. Αν κοιτάξετε το τρέχον σενάριο όσον αφορά τις επιχορηγήσεις για την επέκταση των μικρών επιχειρήσεων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν προσφέρει άμεσες επιχορηγήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα από την κυβέρνηση, μέσω των οποίων η SBA παρέχει επιχορηγήσεις για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που μπορεί να πραγματοποιήσει μια μικρή επιχείρηση. Στη συνέχεια, υπάρχουν έμμεσες επιχορηγήσεις με τη μορφή εγγυήσεων δανείων για μικρές επιχειρήσεις καθώς και επιδοτούμενα δάνεια, όπου λαμβάνετε δάνεια με μειωμένο επιτόκιο από την τράπεζα καθώς η κυβέρνηση πληρώνει μέρος του δανείου σας. Ή εάν αθετήσετε την πληρωμή του δανείου σας, η κυβέρνηση πληρώνει την τράπεζα για λογαριασμό σας. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και επιχορηγήσεις μέσω του κ. Pedro και της εταιρείας χρηματοδότησής του. Προσφέρουν δάνειο με επιτόκιο 2%, το οποίο είναι πολύ προσιτό. Ως ιδιοκτήτης νεοσύστατης επιχείρησης, πρέπει απλώς να προσπαθήσετε να βρείτε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για τους επιχειρηματικούς σας στόχους.
    Επικοινωνήστε με τον κ. Pedro στο pedroloanss@gmail.com / Κείμενο Whatsapp: +1 863 231 0632 για δάνεια.
    Τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή